Hvornår startede du med at skrive?
Da jeg var 7 år, kom drømmen om at udgive en bog til mig. Mine forbilleder dengang var Tove Ditlevsen og Karen Blixen. Jeg læste dem selvfølgelig ikke dengang, men det gjorde min mor, og jeg forstod, at de var nogen man regnede for noget, og det blev så min ambition. Jeg var dog godt klar over, at jeg med mine 7 år ikke havde livserfaring nok til at skrive som Ditlevsen og Blixen, så jeg startede med at skrive en kogebog. Så kunne det altid udvikle sig, må jeg have tænkt. Den blev aldrig til noget, og det er vist godt det samme.
Hvorfor skriver du?
Det er en drift på linje med at spise og trække vejret. Desuden er det knaldgod terapi. Alt det møg, man bærer rundt i rygsækken, forløses, når det bliver hamret ned i tastaturet.
Hvilken bog arbejder du på lige nu?
Jeg skriver på en lille novelle, der skal være med i en konkurrence. Ellers drømmer jeg om at skrive dramatik. Det kunne være fedt.
Hvor mange bøger har du skrevet?
’Tragedien” er min første roman. Jeg har en novelle, Flugt, med i en science-fiction-antologi, der hedder Evolution, Lige Under Overfladen 15. Ja, det er titlen.
Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?
Helt klart trykte bøger. De giver den bedste oplevelse for mig. Jeg forsvinder ind mellem siderne. Den fornemmelse får jeg ikke ved de andre medier. Lydbøger kan jeg slet ikke koncentrere mig om. Jeg glemmer at høre efter. Men jeg har en e-bogsreader med i metroen, når jeg tager på arbejde. Den kan lige være i lommen.
Hvilken forfatter beundrer du mest?
Åh, der er så mange. Mit store forbillede er Bjarne Reuter. Han er en kilde til inspiration for mig, når jeg bliver grebet af tvivl eller dovenskab.
Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?
Dostojevskijs samlede værker.
Har du et særligt ritual før/mens du skriver?
Nej, egentlig ikke. Jeg er nødt til at give kattene deres morgenkæl, inden jeg kan få ro til at skrive. Hunkatten lægger sig på tastaturet, hvis ikke hun får opmærksomhed nok. Hun er ekspert i at ændre i manuskriptet. Det opdager jeg somme tider først, når jeg får det retur fra redaktøren. De må have undret sig bravt over mærkelige linieskift og stavemåder.
Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?
Tager det med ro i tillid til, at det går over igen. Man skal ikke panikke over det, for så går det hele i hårdknude. Det, man giver opmærksomhed, vokser. Så jeg skriver bare eller drikker en kop kaffe eller vasker op. Hvad som helst. Så kommer ordene til mig igen.
Hvad er det bedste ved at være forfatter?
Det hele. Selv når man sidder med 817. redigering. Det er en udfordring og en fornøjelse at se, hvor god man kan gøre sin tekst.
Hvad er det værste ved at være forfatter?
Jeg bryder mig ikke om, at folk bliver star strucked, når man siger, at man skriver. Selv om jeg er glad og stolt over min roman, så er der ingen grund til næsegrus beundring. Jeg vil bare have, at folk glæder sig på mine vegne over at det lykkedes mig at opfylde min drøm om at blive forfatter. Alle burde have mulighed for at få deres livsdrøm sat i værk. Med mindre altså, at de ønsker at blive seriemorder eller sådan noget.
Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?
Jeg havde ikke tænkt på, at der er noget, der hedder salg og PR. Eller jo, selvfølgelig vidste jeg godt det, men det har ligget som en lille prik i horisonten, og har ikke fyldt så meget før nu, hvor det er aktuelt. Jeg er ikke god til at promovere mig selv.
Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?
Gå i gang. Skriv. Man bliver god til det, man øver sig på. Vil man skrive, så skriv. Deltag i nogle af de novellekonkurrencer, der dukker op fra tid til anden. Det er overskuelige projekter, og det booster lysten, hvis man får noget antaget. Får man ikke det, så betragt det som et tegn på, at du ikke er der helt endnu. Tag nogle kurser, og få lært at bruge de grundlæggende værktøjer. Så skal det nok komme.