Fordele og ulemper ved at udgive under pseudonym

Fordele og ulemper ved at udgive under pseudonym

Mange leger med tanken om at skrive under pseudonym. Der kan være flere gode grunde til at udgive under et andet navn.

En indlysende fordel er at man kan kalde sig præcis hvad man har lyst til. Man er ikke bundet af dåbsattesten – og på den måde er det et gratis navneskift.

Men de fleste skriver næppe under pseudonym, fordi de har været en tur til numerolog.

De fleste skriver for at kunne “gemme” sig bag et andet navn, som giver fuldstændigt frie tøjler til at skrive hvad som helst.

Nogle vælger et andet navn, fordi de synes bedre om kunstnernavnet end deres fødenavn.

Andre gange skriver flere forfattere under et fælles navn, f.eks. A.J. Kazinski som er  et pseudonym for forfatterparret Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich.

J.K. Rowling og Karen Blixen skrev begge under pseudonym

J.K. Rowling kender de fleste rundt om i verden. Da hun skiftede genre til krimier, valgte hun at gøre det under pseudonymet Robert Galbraith. For at blive bedømt som krimiforfatter og ikke Harry Potters mor. Rygtet vil vide at salget først tog fart, da det kom frem at  J.K. Rowling stod bag.

En af de meste kendte pseudonymer Isak Dinesen som Karen Blixen benyttede sig af.

Umiddelbart vil forlag ikke have noget imod at du skriver under pseudonym. Med mindre du er i forvejen er meget berømt og man derfor går glip af kendisfaktoren til at påvirke salget.

Det vigtigste er at du overvejer hvorfor du ikke ønsker at skrive under dit rigtige navn.

Hvis det blot er for at kunne skrive en masse negativt om andre – uden at stå på mål for udtalelserne – så er pseudonym ikke det rette valg i vores optik.

Overvej også om du er 100% sikker på, at du kan holde på din hemmelighed. Det siges at vi mennesker har en psykologisk trang til at fortælle sandheden; “The urge to confess”.

Og hvis sandheden alligevel siver ud, så kan du lige så godt tage æren fra starten…

 

Annoncer