Pernille Eyeby

Pernille EybyeHvor længe har du skrevet?
Åh, det er mange år efterhånden. Jeg begyndte, da jeg var omkring 10-11 år gammel (og min familie fik vores første computer), og jeg fylder 35 her i februar måned.

Hvornår blev din første bog udgivet?
Min første roman udkom i 2004. Den hedder ”Kristines hjerte” og er en spøgelseshistorie for børn og unge.

Hvor mange bøger har du fået udgivet?
Jeg har fået udgivet 33 bøger. Det lyder af en del, men 13 er letlæsningsbøger. Fem af dem er helt lette bøger, hvor der er mellem 11 og 22 linjer. De resterende otte er lidt større bøger. De sidste 20 er børn og ungdomsbøger af en ”okay” størrelse.

Hvorfor skriver du?
Fordi jeg ikke kan lade være.

Fordi det er sjovt at ”lege”, jeg er en anden og at undersøge, om der er spøgelser på en gård eller prøve at finde ud af, hvorfor ”min” familie er forbandet.

Når jeg skriver, kan jeg give to personer den helt store kærlighed eller lade en pige blive hjemsøgt af sin fortid. Jeg kan udsætte min hovedperson for spændende (og farlige) begivenheder uden at jeg selv behøver sætte noget på spil.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?
Lige nu skriver jeg på en humoristisk kærlighedshistorie. De fleste af mine bøger er i de fantastiske genrer (spøgelser, vampyrer, hekse, fantasy), men jeg har tidligere udgivet to sjove kærlighedshistorier. Det var udgivelse 2 og 4, og jeg har længe haft lyst til at vende tilbage til den type historie.

Humor og kærlighed optræder også så godt som altid i mine historier, men engang imellem er det skægt at hive fx humoren endnu mere frem og bare give den gas.

Jeg har en ret plat humor, som man skal kende mig godt for at opleve … medmindre man læser mine bøger. Så opdager man det.

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?
Jeg er bibliotekar, så jeg bliver fristet af alle de fysiske bøger, mens jeg er på arbejde. Det er både de nye titler, men også ældre bøger, som da liiiige skal med hjem for ”Den får jeg da bestemt læst!”

Jep … sammen med de andre 60+ biblioteksbøger jeg nærmest konstant har liggende.

Jeg kan bedst lide en fysisk bog, men læser engang imellem en e-bog, hvis jeg bare må læse næste bind i serien, og de fysiske eksemplarer er udlånt. Eller som forleden da jeg påbegyndte en krimi i min frokostpause (et forsøg på at få læst mere), tænkte at den kunne blive et fast indslag i frokostpausen … indtil jeg sad derhjemme fredag eftermiddag og bare MÅTTE læse videre. Så blev den hentet som en e-bog, og jeg læste den færdig inden mandag.

Jeg er lidt gammeldags og er nærmere en ”last mover” end en ”first mover”, når det kommer til teknologi. Det er kun få år siden, at jeg fik en smartphone. Så måske jeg bliver mere vild med e-bogen med tiden.

Hvilken forfatter beundrer du mest?
Jeg er vist ikke typen, der har en yndlingsfarve eller en yndlingsret. På samme måde har jeg heller ikke en yndlingsforfatter.

Men en forfatter, som betød meget, da jeg var barn og teenager, og som næsten altid leverer en god læseoplevelse, er Dennis Jürgensen.

Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?
Det er også svært at vælge her, da der jo er så mange gode romaner. Skal jeg vælge, så siger jeg Hunger Games.

Har du et særligt ritual før/mens du skriver?
Nej, det har jeg ikke.

Måske lige at løbe alle mine overspringshandlinger-hjemmesider igennem? (mail, facebook, tv2s nyhedside …)

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?
Går en tur og tænker over historien/problemet. Det plejer at løsne op for et eller andet eller give mig en brik, som jeg kan arbejde videre med. Ellers prøver jeg at brainstorme på skrift, hvor jeg skriver mine tanker og ideer om historien ned, noterer spørgsmål jeg skal finde ud af og lignende.

En forfatterkollega har engang sagt, at skal der ord ud, skal der også ord ind. Hvilket betyder: LÆS!

Så er der lavvande i kreativitets-poolen, så er det bare med at få åbnet bøgerne og få skovlet nogle ord ind.

Hvad er det bedste ved at være forfatter?
Når en ide slår gnister, og det vælter frem med scener, følelser, dialoger, og jeg er vild efter at komme i gang med at skrive.

Og så er det skønt, når en historie samarbejder.

Hvad er det værste ved at være forfatter?
Når historien ikke vil samarbejde! Det er vildt frustrerende.

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?

Jeg kan ikke lige komme på noget.

Måske at jeg ville få svært ved at få tid til at læse? Og at der vist aldrig er tid nok til at alle de historier, jeg gerne vil skrive 🙂

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?
Sørg for at have det sjovt. Det er lysten, som driver værket, så ”et eller andet” ved at skrive, skal være sjovt.

Når det så er sagt: Hvis man gerne vil have udgivet sine historier, må man også arbejde for det.

Som teenager læste jeg mine historier igennem rigtig mange gange, hvor jeg kiggede på de forskellige dele i historien (spændingskurver, dialoger, kropssprog, personbeskrivelse, sanser osv.) og forsøgte at forbedre dem.

Dengang – ”for længe, længe siden” – var der ikke mange skrivekurser, der hvor jeg boede, så ovenstående var metoden jeg brugte til at blive bedre.

Du kan lære Pernille Eyeby bedre at kende på hendes hjemmeside. Derudover er hun social på både Facebook, Instagram og Twitter.

 

 

Annoncer