Palle Tonning

Hvornår startede du med at skrive?

Hvornår det hele startede, det aner jeg ikke? Jeg har ikke skrevet dato på alle de skriblerier og ideer, jeg har gemt. Det fortaber sig i fortidens tåger. Jeg gik på efterløn som 62-årig for at hellige mig skriveriet.

Hvorfor skriver du?

Fordi jeg synes, det er sjovt og opslugende. Skriveriet lægger en kuppel af transparant isolation rundt om mig, livet inde i fiktionen skaber en distance til en turbulent forrykt verden udenfor, skaber et i øjeblikket meningsfuldt univers, hvor jeg ved, hvad er op og ned – for en stund.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?

Første bog er ’Føle mig om’, næste bog bliver ’Tænke mig om’ og tredje bliver ’Kere mig om’.

’Tænke mig om’ er godt på vej og er en slags antitese til ’Føle mig om’, og ’Kere mig om’ bliver så syntesen – i eller anden form.

Hvor mange bøger har du skrevet?

’Føle mig om’ er min første bog, og mine mange digte i skuffen ligger sikkert godt dér.

 

 

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?

Jeg læser helst trykte bøger, til nød e-bøger. Lydbøger bruger jeg ikke, det går simpelthen for langsomt. Jeg har læst meget op i familien, det er til gengæld usædvanlig fedt. Så kan man snakke sammen om historien undervejs. Både Ringenes Herre og Harry Potter har fyldt mange fantastiske timer med mine børn, når vi har været ude at rejse.

Hvilken forfatter beundrer du mest?

Der er forskel på læst mest og beundrer mest.

Mest læst er nok: Walt Slade, Bill & Ben, Morgan Kane, Louis Lamour. Nick Carter og lignende. Sådan en ’knaldroman’ tog lige 1½ time – fedt tidsfordriv. De bøger stod på min mors hylde i kilometervis.

Min kærlighed til science fiction har fulgt mig gennem alle mine år, så forfattere som Athur C Clarke, Ray Bradbury, Fred Hoyle, Isaac Asimov, Philip Pullmann, Ursula Le Guin og mange flere har været væsentlige, og jeg var nødt til at læse dem på engelsk, for i starten var de ikke oversat. Så forretningen ’Fantask’ i det indre København har været et elsket sted.

Jeg er ikke til realisme og jeg-fortællinger. Magisk realisme er ok, så Gabriel Garcia Marquez og Isabel Allende fylder godt på reolen. Yashar Kemal må også med.

Og der er en jeg beundrer næsegrus, det er Halfdan Rasmussen. Hans beherskelse af, respektløshed for og leg med sproget er eventyrlig – netop næsten magisk.

Har du et særligt ritual før/mens du skriver?

Jeg lytter næsten altid til musik, især jazz og tango, og altid kun instrumentalt f.eks. Miles Davis: Tutu, Bajofondo, Abdullah Ibrahims: The Wedding, New Jungle Orchestra, Renaud Garcia-Fons, Dorado Schmitt.

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?

Indtil videre ved jeg ikke, hvad det er.

Hvad er det bedste ved at være forfatter?

Jeg er ikke forfatter, det er ikke en betegnelse jeg vil tage på mig – endnu. Historiefortæller – ok, far, bedstefar, pensionist og politisk engageret.

Dette er sjovt at skrive, rummer en bevægende inderlighed.

Hvad er det værste ved at være forfatter?

Korrektur.

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?

Mere om dansk retskrivning.

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?

Slå alle korrektur-, stavekontrol- og grammatik-automatikker til, så du ender op med et resultat, som er så godt som ok. (Det bliver det aldrig helt). For korrekturfasen er fanme anstrengende – det var den for mig. Nogle siger, den kreative skriveproces er halvdelen, korrekturen er den anden halvdel. Nu ved jeg også, at denne krævende halvdel i sig selv er en kreativ proces, som gør din bog meget bedre. Man kommer virkelig ud i ’kill your darlings’.

Hvor skal man gå hen, hvis man vil vide mere om dig? 

Man kan finde mig på Facebookog på LinkedIn

Jeg har også en hjemmeside www.maader.pt

 

Annoncer