Hvornår startede du med at skrive?
Da jeg havde lært alfabetet, vil jeg næsten sige. Jeg har altid siddet og griflet historier ned i notesbøger, og når vi fik stil for i skolen, blev den tit så lang, at min lærer returnerede den med en næsten bekymret mine. Hvilket dog muligvis også skyldtes indholdet, særligt når det var en fristil, eftersom jeg allerede som barn var hooked på spænding og lidt uhygge.
Hvorfor skriver du?
Det korte svar er, at jeg ikke kan lade være! Jeg elsker simpelthen at fortælle en god historie og skabe forskellige karakterer, og det fylder i mine tanker på en måde, som faktisk er svært at forklare. For mig er det bare en del af hverdagen at gå og tumle med mulige plottråde og udtænke forskellige mere eller mindre charmerende karaktertræk og så forsøge at få det hele sat sammen.
Hvilken bog arbejder du på lige nu?
Jeg er i gang med at finpudse de sidste detaljer i plottet til fortsættelsen af ”Nattevandrer” og dermed anden del af krimiserien Nattens Gerninger, som er planlagt til fire bøger.
Hvor mange bøger har du skrevet?
”Nattevandrer” er min debutroman, men jeg har en skrivebordsskuffe fyldt med noter nok til flere bøger, end jeg overhovedet har tid til at skrive.
Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?
Den trykte bog, må jeg sige. Jeg er nok den lidt gammeldags type og synes, at det er så skønt at sidde med den fysiske bog og bladre i den. Men jeg kunne godt forestille mig, at jeg på et tidspunkt ville forsøge mig med en lydbog på en lang køretur eller lignende, særligt hvis det er en rigtig god oplæser.
Hvilken forfatter beundrer du mest?
Det er godt nok et meget svært spørgsmål, men det må blive Karin Slaughter. Jeg synes, at hun kan noget helt særligt med sine plot og karakterer og ikke mindst sin miljøskildring. (Men jeg er nødt til lige at tilføje, at Astrid Lindgren var og forbliver et geni!)
Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?
”Outsideren” af Susan E. Hinton. Jeg læste den første gang, da jeg var omkring 15-16 år, og den sidder stadig dybt i mig. Jeg var helt sikker på, at jeg ville være forfatter, efter jeg havde læst det første kapitel.
Har du et særligt ritual før/mens du skriver?
Jeg skal have dæmpet radiomusik og masser af stærk kaffe, og så skriver jeg faktisk allerbedst, når det er gråvejr, gerne med silende dagsregn. (Og dybtfølt undskyld til alle, der elsker godt vejr).
Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?
Uha, min største skræk og rædsel! Jeg er ikke typen, der går en tur eller begynder at gøre rent (som i slet ikke), men nok snarere sidder og småbander ti minutter. Jeg har med tiden fundet ud af, at det kan hjælpe at kigge de håndskrevne noter igennem, fordi der pludselig kan dukke en overset linje op, som får hjernen i gang igen (til tider, altså).
Hvad er det bedste ved at være forfatter?
Følelsen af at have fået greb om den gode grundide, som man kan skabe et plot ud af. Og så den totale optur, når man har skrevet et kapitel, som man kan mærke virkelig hænger sammen og fører handlingen videre i lige præcis den retning, man ønsker sig.
Hvad er det værste ved at være forfatter?
Den evindelige tvivl på egne evner!
Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?
Først går man rundt og grubler over, om der overhovedet er ét eneste forlag, der gider udgive ens bog. Men det er kommet bag på mig, at det er mindst lige så angstprovokerende at gå rundt og gruble over, om der overhovedet findes ét eneste menneske i hele universet, der gider læse den.
Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?
Skriv alle ideer ned, grib hvad som helst, en gammel avis, en serviet, indersiden af din hånd – og bliv ved med at tro på, at det nok skal lykkes at blive udgivet!
Hvor skal man gå hen, hvis man vil vide mere om dig?
Facebooksiden Forfatter Louise Nielsen’s Krimiunivers
louise1974@live.dk