Forfatter til ungdomsbøgerne Mere end veninder og Historien om en dreng.
Hvor længe har du skrevet?
Altid. Eller siden 1. klasse hvor vi skulle skrive en ”bog”. Inden da fortalte jeg historier, som min mor skrev ned.
Hvornår blev din første bog udgivet?
I 2016. Det var Mere end veninder.
Hvor mange bøger har du fået udgivet?
To ungdomsbøger og derudover tre noveller fordelt på to samlinger.
Hvorfor skriver du?
Fordi jeg ikke kan lade være, tror jeg. Jeg har altid fundet på historier, så det er bare en naturlig del af mig. I perioder af mit liv har jeg ikke haft tid eller overskud til at skrive – hvilket lidt er noget fis, for det giver mig overskud at skrive, og man har aldrig tid; tid er noget man tager sig.
Hvilken bog arbejder du på lige nu?
Jeg arbejder faktisk på et par stykker. Mest aktivt dog på den sidste bog i min tematiske trilogi om køn og seksualitet. Denne ungdomsroman handler om en transkønnet pige, og jeg er så småt ved at få styr på strukturen. Jeg plejer bare at sætte mig til at skrive uden at tænke så meget i første omgang, så denne her er en udfordring for mig fordi den kræver en del research i forhold til behandlingsproces, lovgivning mm. Jeg har dog et par transkønnede venner, så det er ikke en helt ny verden for mig, og LGBT Danmarks trans-gruppe har været rigtig søde til at hjælpe.
Derudover arbejder jeg lidt på et par fantasybøger som er nået ind i redigeringsfasen.
Hvad inspirerede dig til at skrive bøger med LGBT-tema?
Hovedpersonen i Mere end veninder blev lesbisk ved et tilfælde, forstået på den måde at sådan var hun da jeg fandt på hende. Bogen var tænkt som en enkeltstående roman – selvom jeg i en periode legede med ideen om en 2’er – men under redigeringsprocessen blev forlaget og jeg enige om at udvide til en tematisk trilogi.
10 % af den danske befolkning har en anden seksuel orientering eller et andet køn end de gængse, og det betyder at alle kender nogen der er homoseksuel, biseksuel eller transkønnet, men det til trods er der overraskende lidt litteratur om emnet. Med min trilogi håber jeg derfor på dels at skrive noget som disse unge kan spejle sig i, og dels at give de unge der ikke selv går og tumler med den slags, en indsigt i at der i virkeligheden ikke er så stor forskel på folk, køn og seksualitet upåagtet.
Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?
Trykte bøger. Jeg arbejder til hverdag på computeren og læser derfor en masse tekst på skærmen qua mit arbejde som forfatter og som redaktør på Ulven og Uglens forlag. Derfor er det dejligt at holde fri og se på en papirbog. Jeg gør det dog ingenlunde så tit som jeg godt kunne tænke mig, men det er så en anden snak.
Hvilken forfatter beundrer du mest?
Der er mange forfattere, som jeg beundrer af forskellige årsager, fx Tolkien for hans dedikation i forhold til at bygge verdener og sprog (jeg har selv gjort noget lignende og ved derfor hvor kæmpe et arbejde det er, selvom jeg ikke har arbejdet på det i halvt så mange år, som Tolkien har) eller Rowling for hendes brug af sin kendisstatus til at hjælpe mennesker.
Har du et særligt ritual før/mens du skriver?
Ofte hører jeg musik og har sammensat en afspilningsliste præcis til den bog jeg arbejder på. Og så er jeg næsten altid alene – jeg kan ikke lide at skrive når der er andre i samme rum, bortset fra min veninde gennem femten år, Nicole Boyle Rødtnes. Vi tager af og til (alt for sjældent) i sommerhus sammen, og så skriver vi bare på livet løs. Det er det bedste nogensinde 🙂
Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?
Skriver alligevel. Jeg gider ikke finde mig i blokeringer, og når jeg så har prøvet med noget løs flowskrivning, plejer der at komme hul igennem. Ofte finder jeg gennem den løse skrivning ud af, at historien var på vej et forkert sted hen, og når jeg så får den tilbage på sporet, så vender inspiration og skrivelyst tilbage.
Hvad er det bedste ved at være forfatter?
Alle de personer man får lov til at møde og opleve når man skriver. Jeg elsker at jeg kan få lov til at være andre personer, leve deres liv og føle deres følelser.
Hvad er det værste ved at være forfatter?
Økonomien, tror jeg, men så længe jeg har råd til mad og husleje, så er jeg sådan set ligeglad; jeg ville aldrig opgive det at skrive bare på grund af penge 🙂
Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?
Det ved jeg ikke. Jeg følte mig ret godt rustet og forberedt, tror jeg, men jeg kendte også en del erfarne forfattere, inden jeg selv debuterede.
Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?
Skriv. Selvom du ikke føler dig inspireret, eller du er kørt fast i din tekst, så sæt dig ned og skriv. Det behøver ikke være på romanen, og det behøver ikke at være godt, men det at få produceret noget og tænkt nogle tanker plejer at hjælpe på kreativiteten – og der er jo ikke nogen der behøver at læse det bagefter.
Du kan lære Line Lybecker bedre at kende på hendes hjemmeside og på Instagram.