Hvor længe har du skrevet?
Jeg skrev min første novelle da jeg var fjorten år. Min norsklærer læste den højt for klassen, og det var så pinligt at jeg ikke skrev noget i flere år derefter. Siden har jeg skrevet ret spredt. I halvfemserne blev det mere målrettet og systematisk, og jeg læste også mere med henblik på mine forfatterambitioner – kopierede bl.a. Truman Capotes Med koldt blod i hånden. Da jeg vendte tilbage fra Grønland i 2005, begyndte jeg på mit egentlige forfatterskab der fik sin debut i 2007 med den selvbiografiske roman Kalak.
Hvor mange bøger har du fået udgivet?
Jeg har nu udgivet seks romaner for voksne, en roman for børn og en billedbog for børn.
Hvorfor skriver du?
Jeg føler at skrivning er et grundbehov. Kald mig gerne en grafoman.
Hvilken bog arbejder du på lige nu?
Jeg er i gang med anden del af min missionstrilogi, hvor første del er Profeterne i Evighedsfjorden. Jeg regner med at den udkommer i 2018.
Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?
Jeg har et mere personligt forhold til fysiske bøger, men læser gerne bøger på min Kindle, især engelske bøger. Det bliver en smule mere overfladisk og mindre forpligtende, synes jeg, på en e-læser end hvis man sidder med bogen i hånden.
Hvilken forfatter beundrer du mest?
Jeg beundrer forfattere der skriver til de bliver gamle, f.eks. Saul Bellow, Thomas Mann, Margaret Atwood og A.S. Byatt. Jeg håber jeg selv vil kunne holde den gående lige så længe.
Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?
Martin Amis’ Tidens pil. Det er en genial ide der ikke kan efterlignes uden at blive plagiat. Altså en enbogsidé. Den idé ville jeg gerne have fået, og ført ud i livet.
Har du et særligt ritual før/mens du skriver?
Jeg laver lidt selvhypnose for at synke ned i en afslappende og frygtløs tilstand. Det er vigtigt at man løsriver sig fra tanken om at man skal arbejde hårdt, for så bliver hjernen skræmt til døde, og nægter at samarbejde. Hvis man i stedet for overbeviser sin hjerne om at det her er rart og afslappende, så bliver den meget mere samarbejdsvillig.
Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?
Jeg har ikke oplevet det endnu. Men jeg ville nok bruge hypnose.
Hvad er det bedste ved at være forfatter?
Ensomheden.
Hvad er det værste ved at være forfatter?
Ensomheden.
Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?
Læs meget, men læs af lyst og ikke af pligt. Plagier gerne, men gør plagiatet til dit eget, og slet dine spor.
Hvis du vil vide mere om Kim Leine Rasmussen, kan du besøge ham på Facebook.