Barndommens tegneserier tåler sjældent en genlæsning, men sagaen om Prins Valiant gør.
Den ikoniske ridder blev skabt af Harald Foster i 1937 og havde sin faste plads i mange af verdens aviser, uge efter uge.
Barndommens avis, Aarhus Stiftstidende, bragte serien som føljeton hver søndag, og vi klippede troligt hver side ud og limede den ind i skolehæftet for at skabe vores egen fortsatte serie.
Man kunne godt læse den på biblioteket, men avisen bragte plancher længe før de overhovedet var udkommet på dansk.
En af seriens genistreger var at skabe en figur som rent faktisk voksede og blev ældre i takt med at læseren selv fik år på bagen.
Skønt Prins Valiant naturligvis er en klassisk heltefigur, er han ikke ufejlbarlig – og slet ikke usårlig. Han vinder ikke alle sine kampe, og han får både sår og skrammer. Adskillige gange er han faretruende tæt på at dø.
Tegneserieskaberen
Manden bag serien var den den canadisk-amerikanske Harold Rudolf Foster (1892-1982), men han blev ofte blot krediteret som Hal Foster.
Hans tegnestil udmærker sig på flere områder, blandt andet ved at være meget detaljeret og ved at udelade talebobler. I stedet er hver side som små malerier med dialog og fortælling nedenunder.
Der gik et omfattende researcharbejde forud for hver helside, men serien er dog ikke historisk korrekt og blander bevidst deltaljer med flere hundrede års mellemrum.
Prins Valiant debuterede i 1937 og blev frem til 1971 skrevet og tegnet af mesteren selv med cirka en helsides planche per uge.
Da Hal Foster led stadigt mere af gigt, begyndte han at lede efter en afløser, der kunne fortsætte beretningen om ridderen af det runde bord.
Valget faldt på John Collen Murphy, der dog i en årrække fik stor hjælp af Foster, der fortsatte med skrive og tegne skitser.
Først i 1975 trak Hal Foster sig helt fra serien.
Udgivelse i Danmark
I Danmark udkom bind 1-19 i perioden 1974-1981 via Interpresse, og den var på ønskesedlerne hos mange børn og unge i den periode.
I 1983 genoptog Interpresse serien i et nyt stort format, som ydede de originale tegninger og farvelægninger mere retfærdighed.
Desværre for de mange trofaste følgere startede med denne ny udgivelse med bind 25 Det Forbandede Sværd, som foregår flere år efter bind 19 Duel i Irland. Dette bind slutter med en cliffhanger, og danske fans måtte således gætte på udfaldet af lige præcis det eventyr indtil 1993, hvor Bind 19 og 20 udkom i de nye reviderede udgaver.
I dag fortsætter serien om Prins Valiant med nye tegninger, og herhjemme udgav forlaget Carlsen i en årrække de nye albums frem til og med nummer 50 med “I Hans Majestæts tjeneste”, da dette album markerede Hal Fosters endelige exit fra serien.
Nu udgives Prins Valiant af det norske forlag Thule, og i foråret 2017 udkom bind 73.
Ulykkeligvis mistede Hal Foster senere hukommelsen under en operation. Han erindrede ikke at have skrevet eller tegnet Prins Valiant. En trist skæbne for en stor kunstner, men hans tegningerne og historier er afgjort værd at genbesøge.
Den gode fortæller
Som den gode fortæller skabte han ord og billeder, der formede sig til en tidsløs fortælling om Prins Valiant og Kong Arthurs sagnomspundne Camelot.
Hans værker og tegnestil blev en inspiration for utallige tegneserieskabere efterfølgende, herunder Andeby-mesteren Carl Barks.
Vi genlæser Harald Fosters beretning om Prins Valiant som et enestående livsværk, hvor forfatteren blander ord og billeder til perfektion. Både for tegningernes liv og kvalitet og ordenes vægt, men også for den livslange dedikation til sit værk.