Eli Sander Kristensen

Eli Sander Kristensen er aktuel med bogen Himmerlandsdrengen – Et essay fra vugge til grav. Her kan du møde ham i vores forfatterportræt af ham.

Hvornår startede du med at skrive?

1955 skrev jeg mit første læserbrev til børneavisens redaktør, Farbror Frederik, på Aalborg Amtstidende. Det var, set med barneøjne, en stor succes, der blev belønnet med en børnebog. Siden har jeg skrevet rigtig meget. I mit erhvervsliv har jeg skrevet mange lange rapporter, indstillinger og anbefalinger. Artikler og et par bøger er det også blevet til.

Hvorfor skriver du?

Skriveprocessen hjælper mig med at få struktur på tanker, følelser og ideer, som jeg gerne vil formidle. Desuden er jeg bedre til at udtrykke mig skriftligt, end mundtligt. Ofte er selve skriveprocessen en drivkraft, som giver mig energi til at opsøge viden og udforske emner, som er centrale for at skrive om et specifikt emne.

Hvorfor jeg skriver, er vel grundlæggende fordi jeg kan lide det, aldrig har gjort andet, og fordi jeg gerne vil dele viden og erfaringer om oplevelser, som mine læsere kan have nytte af.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?

Arbejdstitel “Når Demensuhyret vil danse med”.

Mine oplevelser gennem det seneste årti med en dement hustru, har åbnet mine øjne for, at der er et behov for en bog målrettet pårørende til en dement person. En dokumentation af det virvar af psykiske, fysiske og praktiske problemer, der rammer den raske person, og hvordan der kan navigeres i en periode, hvor ens livsgrundlag på kort tid totalt forandres, og hvor der skal træffes livsvigtige beslutninger på egne og den demente ægtefælles vegne.

Projektet er i sin spæde vorden, fordi jeg har behov for at trække vejret efter færdiggørelsen af Himmerlandsdrengen – Et essay fra vugge til grav.

Hvor mange bøger har du skrevet?

Den første publikation udgiver jeg i 1986 sammen med en kollega, Per Krogh. Vi underviser begge på aftenskole i anvendelse af personlige computere, som kom på markedet 1980’erne, Commodore 64, Sinclair og lignende. Der manglede simpelthen undervisningsmateriale, så vi lavede det selv.

År 2010 udkommer, Trille Rollerup, 2.udgave, ledsaget af en CD med 5 sange for børn om trafik. Min intention er at dække et behov for en børnebog for 5 – 7-årige, med en historie om trafik, der på en sjov måde, lærer børnene at færdes i trafikken. En bog, som kan læses, og sange, der kan synges, sammen med og for børnene.

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?

Det afhænger af, hvad mit formål med bogen er. Hvis jeg gerne vil stifte bekendtskab med en ny bog, er det praktisk med en lydbog, som jeg kan lytte til for eksempel når jeg er på rejse. Så kan det hænde at jeg hører mig frem til at netop denne bog, som jeg gerne vil arbejde med, hvorefter jeg anskaffer mig den trykte bog.

Hvis det er en bog, som jeg gerne vil gå i dybden med, foretrækker jeg en trykt bog, hvor jeg kan ”læse i cirkler”, gøre notater og bearbejde teksten.

Hvilken forfatter beundrer du mest?

Åh, der er mange. Det er svært at fremhæve en frem for en anden. Jeg foretrækker bøger, som er autentiske, hvor jeg kan mærke, at forfatteren er hudløs ærlig og giver sig selv, eller historiske fortællinger, der bygger på hændelser, som er sket i virkeligheden, eller spirituelle og filosofiske bøger, der beskæftiger sig med eksistentielle emner.

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?

Går en tur, læser et blad, finder et blad eller avisen, måske en sudoku. Gør noget, der giver ny energi og inspiration.

Hvad er det bedste ved at være forfatter?

At modtage, røre ved og sidde med den senest udgivne bog i hånden. Glemme alt det møjsommelige arbejde og besværet, håbe og drømme om omverdenens positive modtagelse af anstrengelsernes frugt.

Hvad er det værste ved at være forfatter?

Skuffelse, tvivl og manglende reaktioner fra omverdenen.

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?

Jeg er vist den type, der, hvis jeg gerne vil ud med et budskab, så springer jeg bare ud i det. Det giver naturligvis en række problemer undervejs, og i bakspejlet kan jeg ofte se, at noget kunne have været gjort anderledes, men måske ville jeg ellers ikke være kommet dertil. Det er altid svært at forudse, hvad der bliver behov for i en kreativ proces.

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?

Spring ud i det. Gør det, du brænder for. Glem alle drømme om at skrive en bestseller, men gør dig umage.

Hvor skal man gå hen, hvis man vil vide mere om dig?

Du kan læse mere her: Himmerlandsdrengen

 

Læs mere om bogen her: Himmerlandsdrengen – Et essay fra vugge til grav

Himmerlandsdrengen

 

 

 

 

 

Annoncer