Hvilke bøger betyder mest for dig?
Hvad har været din største læseoplevelse?
Den slags er heldigvis individuelt, og det er heller intet forkert svar på spørgsmålet. Om det er en anerkendt nobelprisvinder eller kulørt krimi er ikke så vigtigt, hvis bogen har givet dig en magisk oplevelse
Tvillingerne giver her deres bud på nogle af vores største eller mest betydningsfulde læseoplevelser fra boghylden med vores all-time favoritter.
Den Gamle Mand og havet
Det er svært ikke at synes om en mand, som dedikerede sit liv til at skrive. Og gjorde det bedre end de fleste.
Ernest Hemingway finder sin helt naturlige plads i vores udgave af bevarelsesværdige bøger med sin eviggyldige historie om Den Gamle Mand og Havet fra 1952.
Så simpelt. Så indlysende simpelt. Og fyldt med lag til rig fortolkning.
Nobelprisvinderen er i sin essens en lille koncentreret dosis tilværelse i al dens skønhed og skuffelse. Det tager et par timer at læse bogen fra ende til anden; og sæt hellere tiden af med det samme, for den er svær at lægge fra sig når man først er begyndt.
Mesterdetektiven Sherlock Holmes
Vi kan ikke have et fantastisk bibliotek uden Arthur Conan Doyle, skaberen af den mest legendariske detektiv over dem alle; Sherlock Holmes.
Arthur skrev fire romaner og 56 noveller om den ikoniske detektiv med de fremragende deduktive evner. Vores valg er faldet på En Studie i Rødt fra 1887. Trods de mange år på bagen er verdens mest begavede rådgivende detektiv en genlæsning værd.
At romanfiguren er så ikonisk, skyldes forfatterens sproglige mestring af det sammensatte menneske, som Sherlock Holmes er. De deduktive evner er åbenlyse. Hans fejl og mangler ligeså.
Bogen er spændende, medrivende, levende og en vaskeægte klassiker. Flere fans fremhæver Baskervilles Hund som kronen på værket, men den allerførste af de ialt fire romaner, A study In Scarlett, er elementært spændende.
Vores egen forkærlighed til den unikke og sårbare detektiv, vil snart udmønte sig i en hyldest med bogen om Den Sidste Sag.
Djævelens Hule
Alle kender Dennis Jürgensen. Ikke mindst for debutromanen Kærlighed Ved Første Hik, som også satte sit præg på vores teenagedrømme. Der var jo altid en Anja i folkeskolen, som man kunne drømme om at kysse på. Men når vi skal vælge en favorit fra mesterens forfatterskab, falder valget alligevel naturligt på Djævelens Hule fra 1983.
Den er godt skrevet, stramt disponeret og naturligvis dejligt nørdet. Der er dømt nostalgi for alle pengene, når arcadespillet over dem alle, Djævelens Hule, skal besejres.
Det er rimeligvis ikke den mest langtidsholdbare bog i verdenslitteraturen, men den evigt produktive Dennis Jürgensen satte med denne bog et mærkbart aftryk på vores teenageår. Tak for det! Og ja – vi har faktisk skrevet en hyldest til netop denne bog og forfatteren i vores serie om Rummets Detektiver
H.M.S. Ulysses
Dette er en forfatter, som deler vandene.
Kritiske røster sætter fingeren på det skabelonagtige præg, som visse bøger i Alistair MacLeans forfatterskab er skåret efter.
Andre – og det er millioner af læsere verden over – elsker manden for hans spændingsromaner.
I teenageårene slugte vi roman efter roman, og vi medgiver gerne, at der er kvalitetsforskel på værkerne. Men ingen bør være i tvivl om, at Alistair Maclean med H.M.S. Ulysses fra 1955 debuterede med et mesterværk i genren.
Det er en fabelagtig god bog, og vi lever gerne med, at den henvender sig mere til mænd end kvinder.
Skønt han skrev mange bøger efterfølgende, har ingen helt samme nerve og nærvær i beskrivelserne. Ikke mindst begår han i vores øjne en lille genistreg ved at kaste læseren ind midt i handlingen. Mere skal ikke siges, for bogen skal læses!
Vær beredt på at føle dig hensat til ishavene og de kolde udkigsposter i denne mageløst spændende bog om konvojsejlads under 2. Verdenskrig.
Tugthusfangen Papillon
Henri Charrière skrev i 1969 historien om sit liv – ikke mindst tiden i datidens mest frygtede fængsel i den franske straffekoloni kaldet Djævleøen.
Rygterne gik på at Henri, eller Papillon, som han blev kaldt blandt fangerne, nedskrev sin historie med pen og sendte det hele til et forlag, med en appel om at gøre det til en læsbar historie. Og at forlaget efterfølgende udgav hele historien uden at ændre så meget som et komma! Ja, det er den slags historier alle vordende forfattere har brug for at høre; et forlag der accepterer det indsendte manuskript. Uden ændringer.
Efterfølgende er forfatteren blevet beskyldt for at både forlagets redaktion og selve indholdet ikke er en 100 % sand historie.
Vi ser dog gerne bort fra eventuelle fodfejl eller overdrivelser, for det er en 100 % fantastisk god historie.
Jeg erindrer, at jeg i min tidlige ungdom fandt bogen på min morfars reol og lånte den med hjem. Og jeg kunne simpelthen ikke slippe bogen igen, da jeg først var begyndt. Den blev slugt i én lærerig, munter og sorgrig mundfuld.
Jeg glemmer aldrig følelsen af at lukke bogen meget tidligt om morgenen, efter at have tilbragt en vidunderlig og frygtelig tid sammen med straffefangen Papillon. Henri skriver som man tænker og taler. Ikke som en forfatter, men som et menneske, der har en fantastisk historie at berette.
Ringenes Herre
Der er mange om buddet, men vi kan ikke komme udenom Lord of the Rings-trilogien samt Hobbitten på grund af deres universelle fortælling og dybde. Søren læste bøgerne hver sommer syv år i træk og følte sig hver gang i selskab med gode venner.
De fleste har set filmene, men hvis man ikke har læst bøgerne, så har man kæmpe oplevelse til gode.
Vi skriver det vi selv vil læse
Vi sammenligner os ikke med de nævnte mestre i denne artikel, men vi skriver rent faktisk de bøger, vi gerne selv vil læse.
Som forfattere søger vi hele tiden at skrive så godt som muligt.
Og hele tiden det vi gerne selv vil læse. Ord som får os til at gyse. Grine. Græde. Eller de små hår til at rejse i stående ovation til kuldegysninger.
Derfor læser vi.
Og derfor skriver vi.
Hvad er din bedste læseoplevelse?