Hvor længe har du skrevet?
Jeg har fundet på historier lige siden jeg var lille. I skolen blev jeg vist nærmest betegnet som lystløgner og var faktisk ked af det (især fordi jeg blev mobbet for det), men jeg kunne simpelthen ikke lade være.
Da jeg var teenager skrev jeg historier i hånden eller på en gammel rejseskrivemaskine, men da jeg var 23 og fik min første computer (jeps, så gammel er jeg. ;-)) begyndte det for alvor. Jeg satte mig for at skrive en roman, og det gjorde jeg så.
Hvornår blev din første bog udgivet?
Min første udgivelse hed ”Nynazisten” og var en socialrealistisk ungdomsroman. Den udkom i 2003 og var egentlig min 3. skrevne roman.
Hvor mange bøger har du fået udgivet?
Jeg har fået udgivet 6 romaner og 6 noveller i novellesamlinger, senest en socialrealistisk ungdomsroman, som udkommer på Tellerup den 21. juni i år.
”Desværre” stritter mine udgivelser i alle retninger, der er socialrealisme, eventyr, drengehistorier, dokumentarhistoriske romaner, fiktive historiske romaner og endda en darc erotica. Jeg er en markedsføringsmæssig katastrofe, men jeg har bare skrevet i de genrer jeg følte for.
Hvorfor skriver du?
Jeg er bange for at den klichéramte frase: ’Fordi jeg ikke kan lade være’ er den eneste gyldige grund. I de perioder hvor jeg ikke skriver, begynder min hjerne at fyldes op med personligheder, som kræver at blive skrevet om, og jeg bliver frustreret, hvis jeg kan gøre det. Især fordi man bliver anset for værende sær når man begynder at tale med sig selv.
Hvilken bog arbejder du på lige nu?
Endnu en socialrealistisk ungdomsroman, som led af en serie som Tellerup har ”bestilt” hos mig. Den kommer til at handle om homoseksualitet og cyberforhold.
Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?
Trykte bøger og allerhelst i hardback. Jeg er en sucker for hardbacks, de er bare så lækre. Men mit største forbrug af bøger sker faktisk via lydbøger. Jeg sluger enormt mange bøger på den måde.
Hvilken forfatter beundrer du mest?
Min helt og mit idol er helt klart Stephen King. Hans historier er svingende i kvalitet, men én ting mestrer han som ingen anden; personkarakteristikkerne. De er så ærlige og gennemførte at man altid kan se dem tydeligt for sig. Og så er der hans sprog. Det er så enkelt (ikke at forveksle med simpelt) og ligefremt at det er smukt.
Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?
Faktisk er det en bogserie. En lille bitte én på 47 bøger. ”Isfolket” af Margit Sandemo. Den er ganske enkelt vidunderlig og jeg har læst den flere gange. Ja, det er pladderromantik, men den rummer så meget mere og blander mytologi og historiske begivenheder på en meget smuk måde.
Har du et særligt ritual før/mens du skriver?
Ja, det har jeg da vist. Jeg laver mig en kop the (grøn the med citron og jordbær er favoritten for tiden), starter Spotify op og høretelefoner på. Jeg skal allerhelst høre metalmusik mens jeg skriver. Der er så meget energi og drive i det, at det også driver teksten frem.
Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?
Suk, ja det oplever jeg desværre fra tid til anden. Gerne fordi jeg er presset på mit civile arbejde og derfor har for meget overarbejde. Jeg ville gerne kunne fortælle om et vidundermiddel, men det handler om fokus og viljestyrke. Af og til hjælper det at skifte fysisk plads. At sætte sig et andet sted med computeren. Nogle gange hjælper det at skifte medie; brug en skrivebog i stedet for computeren. For andre er det at bare skrive løs (om fx dagens begivenheder) indtil man begynder at skrive noget fiktivt. Alle har et godt råd, men man bliver nødt til at finde ud af hvad der virker for én selv.
Tit og ofte gør jeg det at jeg læser Stephen Kings ”Om at skrive”, den plejer at kunne sætte mig i gang uanset.
Hvad er det bedste ved at være forfatter?
At man kan leve uden grænser. I hvert fald i fantasien. Hvis jeg har lyst til at befinde mig på en langstrakt græsslette med en håndfuld indianere, kan jeg gøre det. Har jeg lyst til at tage på vampyrjagt i Transsylvanien, gør jeg det. Har jeg lyst til at blive forelsket i en sorthåret, badboy-ish, charmerende og uimodståelig lækker mand med grønne øjne, så … (hov, hvor kom dét lige fra?!) gør jeg det.
Og så har det nogle fordele at hvis jeg har haft en virkelig dum dag på arbejdet, så kan jeg gå hjem og myrde min chef. Flere gange … og endda uden at blive fængslet for det. 😉
Hvad er det værste ved at være forfatter?
At ”vågne op” fra den fiktive verden man lige har befundet sig i, og finde ud af at der stadig ikke er penge nok i forfattergerningen til at leve af det, og at man bliver nødt til at tage på arbejde.
Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?
Egentlig ingenting. De ting jeg har lært efterhånden, har gjort mig til den jeg er og vel også de historier jeg skriver. Jeg har dummet mig mange gange, men det er jo også en del af det. J
Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?
Lad være med at tro at det at være forfatter er særligt glamourøst eller indbringende, for det er det ikke! Det er hårdt arbejde og der er mange nederlag i vente (afslag, dårlige anmeldelser mm), men det er det hele værd, når man står med sine bøger i hånden og voldgramser på dem. Man skal ’ville’ det, ellers bliver det ikke til noget.
Af rent praktiske råd … Læs, læs og læs så noget mere. Tag dine yndlingsbøger og nedskriv passager fra dem, gerne i hånden for man lærer bedst ved at skrive i hånden. Læg mærke til hvordan dine yndlingsforfattere håndterer replikker, overgangspassager og actionscener. Hvis der er en scene der har fået dig til at græde, så skriv den ned. Det samme, hvis du har siddet og læst den helt ude på kanten af stolen.
Det her er ikke for at kopiere, for i det øjeblik I begynder at skrive selv, vil jeres egen stemme komme frem helt af sig selv.
Og for resten … undskyldningen med ’jeg har ikke tid til at læse’ køber jeg ikke. Har man ikke tid til at læse, har man heller ikke tid til at skrive. J Bare se at komme i gang!
Hvis du vil vide mere om Anika Eibe kan du følge hende på hendes hjemmeside eller hendes blog
Hun er også at træffe på Facebook.