Alistair Maclean

For nogle forfattere er skriveprocessen alt andet end en glæde.

Ordene skal nærmest tvinges frem, og det kan til tider føles som en næsten fysisk smerte at få noget ned på papiret.

”I’m not a born writer, and I don’t enjoy writing.”

Sådan sagde spændingsromanens mester, Alistair Stuart MacLean.

Han kom til verden den 28. april 1922, og den skotske forfatter skrev krigs-, thriller- og eventyrromaner.

De store værker

Blandt hans litterære værker er HMS Ulysses (1955), Navarones kanoner (1957), Sidste skib fra Singapore (1957), Den onde grænse (1959), Drama på indlandsisen (1959), Frygten er mit våben (1961), Den sorte korsfarer (1961), Møde i rum sø (1962), Ørneborgen (1967), Styrke 10 fra Navarone (1968), Døden i grotterne (1970), Bjørneøen (1971), På vej mod døden (1974), Fort Humbolt (1974), Cirkus (1975), Golden Gate (1976) og San Andreas (1984).

Hertil kommer en del romaner skrevet i samarbejde med andre forfattere samt diverse filmmanuskripter.

I S.O.S. Nordpolen følger man en amerikansk atomubåds redningsaktion til de nødstedte på en vejrstation i den arktiske pakis, mens man i Ørneborgen er med en gruppe engelske faldskærmsfolk under 2. verdenskrig for at befri en amerikansk general, der holdes fanget af tyskerne på en middelalderborg.

En fantastisk debut

En af de mest vellykkede bøger er debuten fra 1955: H.M.S. Ulysses. I vores øjne er det et mesterværk inden for genren. Det er en fabelagtig bog med en utrolig nerve og nærvær i beskrivelsen. Ikke mindst begår han en lille genistreg ved at kaste læseren ind midt i handlingen.

En del af bogen henter inspiration fra Alistair Macleans egne oplevelser som sømand i Royal Navy under krigen. Det gør den kun endnu mere spændende. Det er en læseoplevelse, man bør unde sig selv. Vær beredt på at føle dig hensat til ishavene og de kolde udkigsposter i denne mageløst spændende bog om konvojsejlads under 2. verdenskrig.

Henved 20 af hans værker er filmatiseret, herunder Navarones Kanoner og Ørneborgen, der er blevet klassikere.

Til gengæld mangler man stadig filmatiseringen af H.M.S. Ulysses, og denne bog ville ellers nærmest være perfekt egnet til det store lærred.

 

 

150 millioner solgte eksemplarer

Som forfatter delte han vandene.

Kritiske røster sætter den misbilligende finger på det noget skabelonagtige præg, som visse af bøgerne er skåret efter.

Andre – og det er millioner af læsere verden over – elsker manden for hans spændingsromaner.

Alistair MacLean skrev også bøger under pseudonymet Ian Stuart. I alt skrev han over 30 bøger, der tilsammen er solgt i mere end 150 millioner eksemplarer.

Han kæmpede desværre en årelang kamp mod et alkoholmisbrug. Alistair Maclean døde 2. februar 1987 i München og ligger begravet i en forstad til Geneve i Schweiz.

I vores teenageår slugte vi roman efter roman med hans navn på bogryggen.

Vi ser Alistair MacLean som et forfatterforbillede for hans evne til at skrive spændende historier og ikke mindst den dygtighed, hvormed han skabte meget ”visuelle” fortællinger, der gjorde det let for læserne at leve sig ind i bogen.

Annoncer
Udvalg af bøger skrevet Søren & Morten Ellemose