Dorte Lytje

Dorte Lytje har netop udgivet bogen “Feminin business med maskulint drive” hvor hun fortæller historien om 20 år som iværksætter.

Hvor længe har du skrevet?

Altså – i mine teenageår var mit værelse ufremkommeligt på grund af gule lapper, blokke med digte og skriblerier. Jeg drømte om at leve af at skrive, men havde nok forestillet mig, at det skulle være som digter eller forfatter indenfor skønlitteraturen.

Nu har jeg levet af at skrive siden 2009, hvor jeg startede som professionel blogger. Selvom det er en anden proces at blogge, end at skrive en bog, gav det afløb for min kunstneriske åre. Jeg følte, at jeg havde et sted at komme af med de ord, som pressede sig på. Det har været en slags ventil for mig. I dag blogger jeg stadig, men lever mest af at undervise online i blogging, marketing og det jeg kalder ‘Feminin Business’.

Skilmissebogen

I 2010 pressede en bog sig på. En helt anden bog, end jeg nogensinde havde spået at jeg skulle skrive. En bog for skilsmissebørn. De HELT små skilsmissebørn. Dem som ikke taler med, fordi de endnu ikke har udviklet sprog til at svare.

Bogen hedder “Lille Gub – Når far og mor skal skilles” og er en terapeutisk bog, som er bygget op efter en bestemt terapeutisk formular, som hedder ‘Spædbarnsterapi’. Da børnene i målgruppen er så små, er det i høj grad også illustrationerne, som bærer bogen. Så dem fik jeg en illustrator (Eva Ehler) til at lave.

 

 

Hvornår blev din første bog udgivet?

I 2010 udgav jeg min børnebog “Lille Gub” som e-bog på eget forlag. Det var dog altid drømmen at få den udgivet som ‘rigtig bog’, men jeg havde svært ved at overskue processen omkring tryk og udgivelse. Derfor udskød jeg det i mange år, og solgte den kun som e-bog og fik faktisk også udviklet en app til den på tre forskellige sprog.

Mange psykologer, børnehaver, sundhedsplejersker og lignende tog bogen til sig, og jeg modtog mange tilkendegivelser om at bogen virkelig hjalp de små børn igennem en svær tid.

Det gav blod på tanden.

Så i 2017 blev drømmen så til virkelighed.

Bogen er nu udgivet hos Forfatterskabet og er at finde hos boghandlerne såvel som online. Det glæder mig sådan, at de små børn nu endelig kan få “en rigtig bog” i hænderne”, og det føles også mere rigtigt nu, hvor den findes i fysisk form.

Hvorfor skriver du?

Jeg har to meget forskellige motivationer for at skrive.

Jeg har en side af mig, som skriver fordi det er min måde at bearbejde og reflektere. Jeg elsker at lege med sætninger og digte.

Og så har jeg den side, som jeg bruger i mit arbejde i dag, hvor jeg skriver mere teknisk orienteret mod salg (nyhedsbreve), internettet (blog) eller undervisning (online). Jeg kan mærke, hvor glad jeg er for, at jeg har fået lysten til at skrive i vuggegave, for det er en fornøjelse for mig, hver gang jeg sætter mig til tasterne.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?

Jeg har netop udgivet en bog om mit liv som iværksætter gennem 20 år. Egentlig var det planen at udgive en fagbog om det at drive business på “Feminin Business-måden”, men jeg havde brug for at sætte tonen først, ved at ‘walk the talk’ og fortælle min historie på godt og ondt.

Den næste bog kommer til at handle om Feminin Business igen, men udfra en mere praktisk tilgang.

 

 

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?

Jeg er stor fan af lydbøger. Dem lytter jeg til i bilen, når jeg kører. Jeg kan godt have svært ved at fastholde mig selv til at læse en bog, så det fungerer godt med lyd.

Desuden er der noget rart ved at blive læst høj for. Det vækker minder, og gør mig varm om hjertet.

I mit arbejde bruger jeg dog både bøger og e-bøger, fordi jeg har brug for dem som en slags opslagsværk.

Hvilken forfatter beundrer du mest?

Herman Bang.
Han var den første forfatter, der skrev sig ind i min sjæl med sine “Stille Existenser”. Interessen for ‘stille eksistenser’ har været hos mig lige siden, og har givet mig en nysgerrighed for (og trang til) at reflektere over, og sætte ord på, hvem mennesker virkelig er, når døren lukkes, og de er alene.

Tove Ditlevsen’s “Gift” og “Kvindesind” og har også sat et aftryk i mit liv, og der er ord derfra, som ofte dukker op i mit sind.

Har du et særligt ritual før/mens du skriver?

Det er frygteligt at indrømme … Men da jeg stoppede med at ryge i 2012, da mistede jeg et af mine ritualer: cigaretten. Smøgen, som skiftevis sad i min hånd (når jeg stirrede poetisk ud over stuen og forsøgte at fange rytmen i en sætning) og i askebægeret (når inspirationen flød ud over tastaturet).

Det viste sig, at meget af min kreativitet hang sammen med den del af mig, som havde hang til cigaretterne: min mørke side. Så jeg måtte faktisk genopdage min kreativitet og opfinde nye ritualer.

I dag handler mit ritual om at ‘sætte scenen’ med musik (afhængigt af, hvad jeg skal skrive) og min kaffe. Hvis bare jeg har kaffe, musik og Mac, så kan jeg skrive hvor i verden, det skulle være.

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?

Jeg finder altid en tone i mig selv, som kan slå takten an, og så finder jeg melodien i den skrivende proces. Nogle gange må jeg starte forfra en del gange, men jeg ved, at det nok skal lykkes.

Jeg sørger dog altid for at gøre ting, som inspirerer mig. Det kan være et museum, en samtale med et nyt menneske eller bare en blomst i asfalten. Ofte er jeg ophobet med inspiration, når jeg sætter mig ved tastaturet.

Hvad er det bedste ved at være forfatter?

At skrive. Den tilfredsstillelse, der er, når en sætning lander perfekt. Når rytmen og ordene i sætningen får præcis den følelse frem, som jeg ønsker. Det er ubeskriveligt. Jeg tænker at det er samme følelse, som en kunstner eller fotograf opnår, når de kan se at NU er værket færdigt.

Hvad er det værste ved at være forfatter?

Sårbarheden. Der er noget helt specielt ved at skulle sælge sit hjerteblod i en bog. Samtidig er det også det, der giver bogformatet en nerve, som intet andet medie har.

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?

Jeg synes faktisk at jeg var ret godt forberedt. Måske er det, som er kommet mest bag på mig, at der er et kæmpe stykke arbejde i gennemskrivning og omskrivning. Det orker jeg ikke. Jeg HADER dobbelt-arbejde!

Men, hvad angår forventninger til f.eks. salg, så har jeg aldrig forventet svimlende summer. Jeg har altid tænkt markedsføring og andre indtægtskilder ind i mine planer fra starten (f.eks. online kursus, app og fondsmidler)

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?

Tænk markedsføring ind fra starten, få professionel feedback på dit arbejde, og sørg for at pleje din kreativitet fra nye vinkler. Det er vigtigt at holde gang i kreativiteten og lave ting, som ikke skal bedømmes og som ikke har et facit.

Og så er det vigtigt at udfordre sig selv med inspiration fra kunst, natur, mad, nye mennesker eller blot det at gå en anden vej, end man plejer.

Du kan købe “Lille Gub” lige her

Du kan købe “Feminin Business – Maskulint Drive” lige her

Har du lyst til at læse mere om Dorte kan du følge hende på dortelytje.com eller på Facebook eller på Instagram eller på Pinterest

Annoncer