Hvis du kunne vende tilbage til én bestemt dag i din bardoms fortid … hvilken dag ville det så være?
Vores svar er 1984, nærmere bestemt mandag den 31. december.
Så tænd tidsmaskinen sammen med tvillingerne og hold på lynkinesere og nytårshat, mens vi skruer tiden tilbage.
Morgen på værelset …
Morgenen starter på skibsbriksen i det syv kvadratmeter store værelse i barndomshjemmet. Jep, det er omtrent samme størrelse som en nutidig teenagers beautyboks, men dengang rummede det både førnævnte skibsbriks, skab, reol, skrivebord og kontorstol. Og alle vores ungdommelige håb og drømme.
Om aftenen går turen til tante og onkel, som vi altid fejrede nytår med. De boede i kvarteret, så det var nogle få minutters gang, før vi kunne ankomme tidsnok til dronnings nytårstale.
På et tv som nok var i farver, men ikke meget større end en iPad.
Maden
Fondue. Ja, ordet vækker stadig genklang i de madmæssige minder.
I køkkenet blev der gjort klar til fondue. Med al tilbehøret. Kartoffelsalat, syltede mandariner, salat og en buffet af kød i form af cocktailpølser, svine- og oksemørbrad.
Der var sjove hatte, serpentiner og rigeligt med tobak. Ja, ikke at vi som som børn, men det gjorde flere i familien, hvor askebægeret var en fast bestanddel af ethvert veldækket bord.
Vi skal selvfølgelig se 90-års fødselsdagen, som vi plejer og grine af de fulde voksne. Der er dog også tid til ostepops og Kims skruer. Måske endda en meget forsigtig tår af en blid rom og cola. Nej, selvfølgelig drak familien os ikke fulde som tolvårige, men det halve af en kvart genstand har vi nok fået lov at smage.
De farvestrålende serpentiner var spredt rundt om i stue og spisestue, og tvillingerne mestrede ret hurtigt kunsten at rulle dem op og lave en skål, som blev større og større. Det har sandsynligvis været et beskæftigelsesprojekt for at holde de evigt nysgerrige tvillinger optaget. Tænk på tvillingerne som Spørge-Jørgen x 2 – længe før iPad og mobiltelefoner som underholdning. Et enkelt spil på Donkey Kong Game & Watch kunne man nok snige ind.
Drømmen om firsernes lykkelige tider udmøntede sig blandt andet i vores serie om Rummets Detektiver, som du kan læse mere om her:
Hitlisterne
Når vi skal vælge et enkelt musikår, så falder valget altid på 1984. Det er vanvittigt så mange store hits, som befandt sig på ugens top 20 i Radio Aarhus. Et program som vi lyttede trofast til hver søndag.
Når klokken nærmer sig 15.05 er det obligatorisk at spæne ind foran skrivebordets ghettoblaster. Så sad vi klar til, hurtigsnakkeren Kim med efternavnet Schumacher diskede op med nytårsremix. Ja nytårsaften 1984 faldt rent faktisk på en mandag, som var Kims vanlige holdeplads for rappe rytmer. Og verdens sidste studie 84 blev en specialudgave med remixes og lagkagemix i electro-stil, som gjorde stort indtryk. Det findes på soundcloud lige her
Musikalsk var 1984 i høj grad Wham og George Michaels år. Som gruppe oplevede de kæmpe succes, men i sommeren 1984 sang George Michael sine første toner som soloartist med klassikeren “Careless Whisper”.
På den britiske hitliste til jul nåede Wham en andenplads med den lige så ikoniske “Last Christmas”.
Den eneste grund til, at de ikke sluttede året 1984 på førstepladsen var, at Band Aid toppede verden over med singlen “Do they know it´s christmas” som samlede penge ind til hungersnøden i Afrika. Ja, der var også alvorlige emner i 1984.
Fjernsyn i farver
En fast del af underholdningen var selvfølgelig tv.
Det magiske alter i stuen, hvor tvillingerne gerne tilbragte mange timer. Det måtte vi nemlig ikke til hverdag, så nytåret var en særlig anledning, for der måtte vi gerne stirre på flimmerkassen. Tjek lige denne skønne tv-oversigt fra 31. december.
Du kan se flere af DR programoversigter og søge på datoer lige her
Vi har helt sikkert set “Vinden i piletræerne” – den kan læse mere om her
Klokken kl. 15.20 tonede ikoniske Egon Schmidt frem i en særlig Vitek-udsendelse med en påmindelse om at være forsigtig i omgangen med krudt. Jo, der var tænkt på alt.
Vi var nok ekstra forsigtige og har aldrig været de store krudtnørder. Hos os måtte vi nøjes med lynkinesere og stjernekastere. De var indkøbt i god tid, men måtte kun “fyres af” nytårsaften. Ja, meget knald var der ikke i dem, men sikkerhedsbriller var obligatoriske. Vi erindrer, at der var 20 stjernekastere i en pakke, så der skulle holdes hus med dem, hvis de skulle vare lige til midnat.
I det hele taget var udvalget af fyrværkeri helt anderledes end i dag. Der var ingen batterier på 20 kilo med 200 skud, men blot små raketter, som blev forsigtigt placeret i vinflaske eller snedrive, inden den blev antændt med gløden fra cigar. Så bøjede vi hovederne bagover og så den fise til vejrs, inden den med et lille knald og enkelt grøn farve hensatte os i åndeløs begejstring. Og så kunne vi unger løbe kvarteret tyndt i jagten på nedfaldne “faldskærmsraketter”. Det var et duelighedsbevis, der gav en vis kredit.
Samtidig kunne man gå lidt rundt i villakvarteret i håb om at møde hende den søde fra skolen og hende fra parallelklassen, som man gerne ville danse kinddans med og måske endda dele et landgangsbrød med hende. Hun kunne endda få lov at starte i den gode ende med pålægschokoladen, mens man selv tyggede sig igennem den kedelige spegepølse. Så stærke var følelserne …
Men vi travede villavejene tynde forgæves og måtte nøjes med at dele en lynkineser eller tænde en af de små, hidsige gule sole, som med et ffzzzzzzzzzzzzzzzz farvede sneen krudtsort.
I øvrigt er det en skrøne, at der altid var sne juleaften og nytårsaften. December i 1984 blev ganske lun for årstiden, men kort efter nytår bed kulden sig fast i en af de koldeste januarmåneder i nyere tid. Det gjorde vinteren 1984/85 til en af trillinge-isvintrene. Den historie kan du læse her https://vejr.tv2.dk/2008-02-08-isvintrene-i-80-erne
Klokken 18.00 tonede Hendes Majestæt Dronning Magrethe II frem og kunne i sin nytårstale blandt andet berette om små dumsmarte bemærkninger. Hele talen kan læses her: https://danmarkshistorien.dk/vis/materiale/margrethe-2s-nytaarstale-31-december-1984
Middag med forhindringer
“90 års fødselsdagen” (dinner for one), som Danmarks Radio bragte kort inden midnat, var også en del af repertoiret for os.
Det var i en tid, hvor DR havde monopol på fjernsyn, for TV2 kom først til i oktober 1988.
Der var heller ikke streamingtjenester, og datidens form for “video on demand” bestod i at køre til den lokale Texaco tankstation og leje en movieboks.
Der var selvfølgelig også dessert på denne årets sidste dag.
Hos os var traditionen appelsintrifli.
Ja, det lyder underligt med kombinationen af vaniljecreme, makroner, et stænk likør og appelsinfileter toppet med rigelige mængder blødt pisket flødeskum, men det smagte altid af mere. En skam man kun fik det en gang om året.
Når klokken nærmede sig midnat skulle vi selvfølgelig tælle ned med rådhusklokken, inden det var tid at springe ud i det nye år.
Og efter det (lidt kedelige kor-halløjsa) kunne vi glæde os over Eldorado Lux i maxi-udgave, hvor Jørn de Mylius guidede gennem et par timers underholdning blandet med platte jokes og forrygende pastelfarvet musik.
Du kan se hele udsendelsen her
Natmad
Sig lige ordet igen.
Natmad.
For et par sultne tvillinger var det lykken at være længe oppe, ikke mindst fordi der blev serveret natmad.
Specialbagt “hjertebrød” i absolut hvid kvalitet var hjembragt fra bageren sammen med “surbrød”, som var så stor en sjældenhed, at det måtte bestilles. De hvide hjertebrød var til rejer, mayonnaise og godt med citron, salt og peber, mens det eksotiske surdejsbrød var reserveret gavmilde stykker af gravad laks og rævedressing. Det smagte forrygende.
Mætte og glade gik turen hjemad.
Fødderne var lidt trætte, og hovedet fyldt med oplevelser og håb for det nye år.
Vi skulle jo heller ikke for sent op næste dag, for der var jo skihopkonkurrence fra det omtrent uudtalelige sted Garmisch-Partenkirchen, som helt sikkert ville være med på stavetesten, når det ringer ubarmhjertigt ind til skole lige om lidt …
Minder er en stærk tidsmaskine, og tvillingerne oplevede gerne nytårsaften 1984 igen.