Sascha Strange har udgivet bøgerne Mit liv med sygdom og Slip tankerne fri – det vi ikke snakker om.
Her kan du møde hende i vores forfatterportræt med hende.
Den evne, det er at kunne skrive, har jeg altid beundret. Derfor skrev jeg allerede som barn små noveller på et par sider, som blev meget påvirkede af, hvilke bøger jeg selv havde læst. Mine noveller blev dog ikke særlig gode i betragtning af, at jeg var omkring 10-11 år gammel. Min rigtige skriverejse begyndte i 2019, da jeg var 17 år. Jeg skrev for alvor denne gang, og det udviklede sig til min bog “Mit liv med sygdom” senere igen som 21-årig skrev jeg Slip tankerne fri – det vi ikke snakker om.
Jeg begyndte at skrive, fordi jeg altid har drømt om det. Jeg elsker bøger, og jeg elsker at læse. Derfor startede drømmen i takt med, at min kærlighed for bøger voksede. Jeg var og er stadig så fascineret over, at en bog kan vække følelser. Fagbøger, som lærer dig ting, eller biografier, der giver indblik i andres liv, romaner, som kan både få dig til at le og græde, fantasy, som kan få dig til at føle, at du er i en helt anden verden. Jeg ville have del i det. Jeg ville være en af dem, som med sine kunne få en masse mennesker til at føle noget. Drømmen blev selvfølgelig med tiden mere realistisk. I starten ville jeg være storsælgende forfatter, som kunne leve af at skrive. Senere tænkte jeg, at jeg nok ikke kunne leve af det, men jeg skulle i det mindste skrive ved siden af mit fremtidige arbejde. Drømmen sluttede noget mere roligt. Jeg fandt ud af, at jeg ville studere Informationsstudier og måske arbejde på et bibliotek for på den måde at have med bøger/medier at gøre. Drømmen ændrede sig til, at jeg skulle i det mindste skrive en bog. Det var lige meget, hvilken slags, hvornår den blev skrevet osv, men jeg skulle nå at opleve i mit liv, hvordan det er at udgive en bog. Da min drøm ændrede sig til dette mere beskedne ønske, vidste jeg, at jeg nok skulle opnå det.
Min drøm gik i opfyldelse da min debutbog Mit liv med sygdom udkom. Jeg arbejdede på “Mit liv med sygdom” i godt og vel halvandet år. Her i anden omgang har jeg brugt lidt over et halvt år. Jeg har fået blod på tanden og det afspejler sig nok også i mit nye projekt og i de mulige fremtidsprojekter.
Hvor mange bøger har du skrevet?
2 styks er det blevet til indtil videre. “Mit liv med sygdom” blev den første bog, jeg nogensinde skrev – og udgav for den sags skyld. Nr. 2 er ”Slip tankerne fri – det vi ikke snakker om”.
Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?
Jeg elsker bøger og har nærmest mit eget lille bibliotek derhjemme. Derfor er det ikke nogen hemmelighed, at jeg altid vil vælge den trykte bog over e-bøger eller lydbøger. Jeg har dog, efter at jeg er blevet lidt ældre, fået et bedre forhold til lydbøger. Som barn havde jeg for meget krudt bagi til at side stille og lytte, men i dag synes jeg, at lydbøger er den bedste form for afslapning – efter de trykte bøger selvfølgelig.
Hvilken forfatter beundrer du mest?
Selvom hun er blevet en kontroversiel kvinde på internettet, så må jeg se bort fra det, da J.K. Rowlings bøger simpelthen er fantastiske. Her hentyder jeg selvfølgelig til den yderst populære “Harry Potter”. Jeg elsker ikke kun disse bøger, fordi jeg er et kæmpe potterhead, men fordi de simpelthen er så velskrevet. Det, jeg altid har beundret J.K. Rowling allermest for, har været hendes evne til “bare” at opfinde et helt univers. Derfor tror jeg også, hun var så succesfuld. Fordi jeg, som læser, kan drømme mig ind i en helt anden verden. Men skal jeg kigge inden for landets grænser, så vil jeg også nævne blandt andet Jesper Bugge Kold og Lise Villadsen som nogle utrolig dygtige mennesker.
Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?
Med J.K. Rowling som største inspirationskilde, så er det jo nok ikke overraskende, at mit største ønske var at skrive fantasy. Jeg ville gerne skabe et helt nyt univers, som det er gjort af mange både før og efter Rowling, men jeg fandt ud af, at hvis ideen ikke er der, så er det svært at finde på. Måske en dag inspirerer noget mig til at skrive en fantasy.
Jeg kunne også godt tænke mig at skrive ungdomsbøger i stil med Stephen Chbosky, men jeg tænker, at også her skal inspirationen være til det.
Har du et særligt ritual før/mens du skriver?
Jeg synes ikke, at jeg vil kalde det et ritual, men mere en vane, da jeg ikke tænker, det påvirker skriveriet. Men det er at gøre det lidt hyggeligt, når jeg skriver. F.eks. sørge for, at man har noget at drikke med sig, måske en kop te og et tæppe – og så ellers bare skrive på livet løs. Et lille ekstra tip er også, at man i skrivestunden trækker stikket. Intet kan forstyrre ens proces mere end en mobil der bimler og bamler. Indtil videre har jeg kun skrevet meget personligt, og derfor har jeg nærmest bare kunne skrive hver eneste tanke ned, som jeg har haft. Det føler jeg måske, gør skriveprocessen lidt nemmere, at man ikke skal sidde og tænke over hver sætning, man skriver.
Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?
Jeg oplever ikke mange skriveblokeringer. Det jeg føler, virker bedst for mig, hvis tilfældet rammer, er enten at lægge bogen lidt væk, så jeg kan se den med friske øjne, eller simpelthen skrive på et helt andet afsnit eller kapitel måske endda en helt anden ide. Jeg føler, at hvis jeg tager lidt afstand til den del af teksten, hvor jeg var gået i stå, så kan jeg måske skrive noget godt, næste gang jeg kigger på det.
Hvad er det bedste ved at være forfatter?
Interaktionen med læserne er uden sammenligning den fedeste følelse i hele verden. Jeg bliver så ubeskrivelig glad når jeg ser og hører fra folk som har læst mine bøger, om det er rosende ord eller spørgsmål, måske bare en tommel op, så er det dejligt at blive bekræftet i at det man har lavet er godt, og har værdi. Det er også en ubeskrivelig følelse at sætte det sidste punktum i en bog, og den dermed er skrevet færdig.
Hvad er det værste ved at være forfatter?
Det er et svært felt at være en del af. En lille og ukendt forfatter skal bruge rigtig meget energi og kræfter på at få spredt sine værker ud og det er helt klart det sværeste. Der er så mange utrolig dygtige mennesker i forfatter branchen og der er altid nogen der sælger bedre eller reklamere sig bedre.
Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?
Jeg tror gerne, jeg ville have vist, hvor meget sådan en bog kan fylde i den tid, man skriver på den. Da jeg gik i gang med “Mit liv med sygdom”, vidste jeg godt, at processen ville være lang og hård, men jeg blev alligevel overrasket over, hvor meget jeg tænkte på min bog i det år, hvor jeg skrev. Hver gang jeg ikke lavede noget, tænkte min hjerne automatisk på nye ting, der skulle skrives ned. Jeg måtte skrive på køkkenrulle og sticky notes for ikke at glemme det, og jeg havde lyst til at snakke om bogen med venner og familie 24/7. Det kom bag på mig, at den fyldte så meget hele tiden, men det var ikke en dårlig ting. Jeg var naiv nok til at tro at det kun er sådan første gang, men nej. Bog nr. 2 fylder præcis lige så meget.
Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?
Jeg ville nok starte med at sige “Gør det!” Som i, hvis man sidder med samme drøm, som jeg havde, men ikke tør gøre noget ved det, så bare gør det. Jeg har ikke fortrudt et sekund. En anden ting ville være, at de skulle tænke over, hvor meget det vil fylde i deres hverdag, og hvor lang processen er. Det er fantastisk at udgive en bog, og det vil være det hele værd, men man skal bare være forberedt på, at det ikke altid er en dans på roser. Det er en lang og sej kamp at blive forfatter, men det er hele kampen værd!
Hvor skal man gå hen, hvis man vil vide mere om dig?
Facebook og Instagram er mine go-to sociale medier, og jeg er aktiv på begge. Ønsker man at følge mig aktivt, så anmelder jeg bøger på instagram, og det er også her jeg deler al min kærlighed til litteraturen.
Læs om “Mit liv med sygdom” her
Læs mere om “Slip tankerne fri – det vi ikke snakker om” her