Henrik Hjarsbæk

Hvornår startede du med at skrive?

Jeg startede med at brainstorme lidt over ideer og indhold helt tilbage i 2017. Dengang tænkte jeg, at det kunne være en god ide og formentlig også et projekt, som jeg på et tidspunkt kunne gabe over. Her skrev jeg dog blot kapitelemner og ikke noget reelt tekst. Hen i mod slutningen af 2018 begyndte jeg at indføre mine egne ikke-rettede noter til de forskellige kapitler. Eksempelvis, hvis jeg havde noget på hjerte eller havde haft en del cases med nervøsitet eller vindermentalitet, så begyndte jeg at skrive mine erfaringer ned. Hen over sommeren 2019 havde jeg lagt mig fast på størrelsen af bogen, hvortil jeg var begyndt at skrive indholdet ned. Her fyldte jeg egentlig bare på i kapitlerne i takt med, at jeg havde erfaringer hermed eller havde læst om emnet. Men samlet set udgjorde dette hurtigt omkring 100 A4-sider. I januar 2020 afholdte jeg mit første møde med to kollegaer, som ville hjælpe eller støtte mig i bogprojektet. Det betød, at de allerede i januar 2020 fik mine første kapitler i hånden, hvortil de så kom med meget brugbar feedback. Sidenhen har det været en konstant proces med dels at få hvert kapitel færdiggjort men også at få kapitlerne til at formidle de vigtige budskaber på en klar og letlæselig måde for læseren.

Hvorfor skriver du?

Jeg skriver, fordi jeg nyder at tage nogle vigtige, og til tider komplekse, områder, og dernæst gøre dem håndterbare og lettilgængelige for modtageren. Det er på samme måde, jeg griber mit arbejde an på. Helt tilbage fra da jeg var studerende på Universitetet, følte jeg, at der ofte blev skrevet en masse uden rigtigt at formidle noget nævneværdigt. Det forvirrede mig mere end det gavnede mig. Jeg fandt så ud af, at de amerikanske forfattere eller bidragsydere til lærerbøger bliver betalt for kvantiteten og ikke nødvendigvis kvaliteten i det de skriver. Derfor gav det god mening, at de brugte flere sider på at beskrive noget, der kunne beskrives på få linjer.

Det blev min egen læremåde (jeg ved ikke, hvor den kom fra) at jeg altid forsøgte at fortælle og overføre den læste viden om til en anden kontekst. Det blev et mål for mig, at så havde jeg lært stoffet. Det gjorde også, at det blev nemmere at finde frem til essensen i indholdet, hvilket jeg bare har taget med mig i alt sidenhen. Det kommer også til udtryk i bogen. Bogen endte på 170 A4-sider, men jeg har samtidig også fjernet mere end 170 ekstra A4-sider, da dette var nice-to-have og ikke need-to-have. Jeg tænker også, at det er det, jeg hurtigt fik succes med i podcasten Det Mentale Forspring, hvor jeg prøver at koge psykologisk viden eller mentale øvelser ned til noget let konsumerbart for lytteren.

Afsluttende vil jeg gerne slå min skrivelyst op på, at jeg ønsker at sportsudøvere skal have let og nem adgang til at arbejde med et område, som stort set alle udøvere er begrænset af og påvirket af.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?

Bogen Kampen Mellem Linjerne, som er mit eneste reelle værk, foruden nogle hjælp-til-selvhjælp e-bøger som ligger på hjemmesiden.

 

 

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?

Jeg foretrækker til enhver tid trykte bøger. Jeg lytter indimellem til en lydbog, hvis jeg ved, at indholdet ikke kræver, at jeg aktivt skal forholde mig til- eller tage noter til indholdet. Det er typisk biografier fra sportsudøvere, hvor der er mange anekdoter og andet, som ikke kræver noget aktivt af mig. Foruden det læser jeg kun faglitteratur. Jeg tror faktisk aldrig, at jeg har læst andet. Det omhandler alt sammen noget psykologisk, noget om hjernen, mennesket, sport eller præstation.

Hvilken forfatter beundrer du mest?

Efter nogle minutters eftertanke må jeg indrømme, at jeg ikke kan komme i tanke om nogen. Det skyldes nok, at jeg ikke følger nogen forfattere eller har læst flere værker af samme. Jeg køber en bog for at lære af denne, og jeg ser det ikke, som om at jeg beundrer denne forfatter. Jeg mener, at det oftest er en person, som har lykkes med et eller andet og ikke en forfatter, som lever af at skrive. Jeg tror, at alle de bøger, jeg har læst, har været skrevet af personen, som gennem en bog har ville formidle sin viden og sine budskaber. Derfor ser jeg det nok ikke så meget som forfattere af levevej. Det er på samme måde, jeg ser mig selv. Jeg ser ikke mig selv som forfatter, og har ikke i sinde at jeg skal tituleres som forfatter Hjarsbæk. Jeg vil fremover beskrive mig som forfatter til bogen Kampen Mellem Linjerne.

Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?

Dette er måske noget af et long-shot, men så skulle det være noget a la Biblen. Det lyder nok vanvittigt at skrive. Jeg er ikke religiøs, men jeg har læst Biblen og læst i andre religiøse værker. De formidler jo leveveje til, hvordan læseren skal begå sig i livet, samt hvordan de skal finde mening i livet. Det er to store og vigtige områder. Jeg gad da godt en dag kunne skrive en bog målrettet til de to behov, nemlig at læseren skal finde sin egen mening i livet, hvoraf de selvfølgelig opnår et bedre liv – og dernæst hvilke levemåder og leveveje, der er værd at efterstræbe i den verden, vi nu lever i. Vi har behov for flere ærlige og gode mennesker i den splittede verden, vi i dag lever i.

Har du et særligt ritual før/mens du skriver?

Ryd op på skrivebordet og eliminer forstyrrelserne.

Hvis min hjerne, eller alle andres, i tide og utide bliver forstyrret af mails, andre personer i rummet eller rod på skrivebordet (fysisk eller på computeren) så kræver det meget spildt arbejde at abstrahere herfra og dernæst at genfinde sit fokus til det reelle arbejde.
Det bedste ritual er derfor at skabe de bedst mulige arbejdsbetingelser.

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?

Jeg starter på en ny side eller et nyt dokument, hvor jeg så prøver at skrive det pågældende afsnit.

Hvis jeg oplever skriveblokader, så tager jeg en lur eller mediterer. Uanset om min lur har varet 20, 30 eller 60 minutter, så er hjernen for mig genstartet og uforstyrret. Her kan jeg skrive friskt og med inspiration, og det kan jeg godt lide at gøre på et blankt dokument – ellers vil jeg blot skrive det i hånden.

Hvad er det bedste ved at være forfatter?

Jeg kan forestille mig det bedste er, at du kan få formidlet meget af det, du har indeni, som du måske ikke har et talerør for tidligere. Hvis en forfatter kan skrive et indhold, som læseren fordyber sig i, har forfatter jo skabt noget ekstraordinært og smukt, for mig at se. Vi bliver bombarderet med information, og alle medier, personer, apps og andet forsøger konstant at fange vores opmærksomhed. Det er i virkeligheden ikke super romantisk, at det foregår således. Det bliver for hurtigt en flugtvej for mange, som desværre gør, at vi er mindre til stede i det nutidige nu og dernæst også, at vi faktisk forsømmer mange af de ting, vi ellers går og interesserer os for.

Hvad er det værste ved at være forfatter?

Jeg er på ingen måde perfektionistisk anlagt, tværtimod så jeg har en ”slem” evne til at mene, at noget er fint nok måske lige 1% tidligere, end jeg egentlig gerne vil. De små processer, hvor der skal holdes styr på opsætningen, eller om der er redundans i nogle kapitler, er derfor ikke min stærke side. Denne proces, hvor indholdet er færdigt, og der i stedet er behov for petitesse-arbejde, er derfor ret svær for mig.

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?

Det samme som i alle livets andre facetter: Vi kan, hvad vi vil.

Der er fortsat mange drømme, der går tabt, fordi vi betvivler vores evner til at lykkes. Jeg havde også et lang tilløb til at være selvstændig, til at bo i Afrika og til at skrive en bog.

Jeg mener ikke, at der er nogen fiasko i ikke at lykkes, det er kun et fiasko ikke at prøve.

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?

Find dine præstations-perioder, og lad dig være fordybet – og derfor uforstyrret – så du kan skrive indlevende. Vores arbejdstid er ikke den samme som vores præstationstid. Jeg kan sagtens arbejde 12 timer om dagen. Men jeg har her også en del timer, hvor effektiviteten bare ikke er der. Det duer ikke at skrive her. Jeg har og havde selv i hele skriveperioden et fuldtidsarbejde, eller rettere noget mere end det, hvilket betød, at jeg ofte var træt i hovedet, når jeg var færdig omkring klokken 18 eller 19. Herefter kunne jeg umuligt skrive noget levende og motiverende. Jeg blev derfor nød til at stå meget tidligt op, så jeg kunne nå at skrive nogle timer inden arbejde. 1-2 timers effektiv skrivning hver morgen rykker enormt meget i længden.

Hvor skal man gå hen, hvis man vil vide mere om dig? 

Min hjemmeside, hvor man også kan skrive en direkte mail: www.hhmentality.com

Mit seneste store projekt, hvori jeg lægger størstedelen af mit fokus: www.detmentaleforspring.dk

Ellers lægger jeg meget op på de sociale medier (et par gange i ugen) på hhv:

Instagram

Facebook 

LinkedIn

 

 

Annoncer